Οι χειρουργικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, έχουν αναδειχθεί πολύ πιο σύγχρονες, ασφαλέστερες και βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής κάθε ασθενούς. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μία από αυτές τις μεθόδους. Είναι επίσης γνωστή ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Ένα από τα βασικά οφέλη της λαπαροσκοπικής επέμβασης για την αντιμετώπιση παθήσεων στην κοιλιακή χώρα είναι η διενέργεια μικροσκοπικών τομών.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση λαπαροσκοπίου, το οποίο είναι ένα λεπτό λεπτό εργαλείο με μικροσκοπική βιντεοκάμερα και φως στην άκρη. Με μικρές τομές μήκους λίγων χιλιοστών, ο χειρουργός εισάγει διάφορα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του λαπαροσκόπιου μέσω του κοιλιακού τοιχώματος, και εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση ενώ την οπτικοποιεί σε μια οθόνη βίντεο. Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση παρατηρώντας τις κινήσεις του μέσω της οθόνης. Το λαπαροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με τη βιντεοκάμερα, παρέχει στον χειρουργό μια μεγεθυμένη, ακριβέστερη απεικόνιση της κοιλιακής περιοχής του ασθενούς.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πλήθους παθήσεων που αφορούν το παχύ έντερο όπως η σκωληκοειδίτιδα, η νόσος του Crohn, η διάτρηση του δωδεκαδακτύλου, η ελκώδης κολίτιδα, η εκκολπωματίτιδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η λαπαροσκοπική μέθοδος αξιοποιείται σε περιπτώσεις επεμβάσεων της χοληδόχου κύστης και επιδιόρθωσης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όπως η βουβωνοκήλη και η ομφαλοκήλη.
Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι αρκετά σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, οι ουλές που προκύπτουν μετεγχειρητικά είναι πολύ μικρές, καθώς οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρού μεγέθους, προσφέροντας ένα βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχύτερη επούλωση. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο, καθώς στις παραδοσιακές μεθόδους, ο χρόνος ανάρρωσης ανερχόταν στις 4 έως 8 εβδομάδες και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκούσε για μία εβδομάδα ή περισσότερο. Μετά από μια λαπαροσκοπική επέμβαση, ο χρόνος αποκατάστασης διαρκεί 2 έως 3 εβδομάδες και ο ασθενής διαμένει στο νοσοκομείο για 2 διανυκτερεύσεις. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή σε σαφώς συντομότερο χρονικό διάστημα. Τέλος, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης μόλυνσης μετεγχειρητικά.