Η ομφαλοκήλη αποτελείται από ένα εξόγκωμα που σχηματίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα, εξαιτίας της αδυναμίας των μυών αυτού. Αυτός ο τύπος διόγκωσης εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του εντέρου ή άλλου ιστού (συνήθως λιπώδους) της κοιλιακής κοιλότητας προβάλλει μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον ομφαλό. Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε νεογνά και βρέφη, όσο και σε ενήλικες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση ομφαλοκήλης χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει από μόνο του το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προβάλλει μέσω αυτής πίσω στη θέση του. Η θεραπεία για τη συγκεκριμένη μορφή κήλης απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Οι εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής έχουν αναδείξει τη λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης ως την προτιμώμενη μέθοδο θεραπείας της πάθησης.
Η συγκεκριμένη μορφή κήλης με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται σε μέγεθος, προκαλώντας αισθητή δυσφορία αλλά και δυσάρεστα συμπτώματα στον ασθενή. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η ομφαλοκήλη έχει αναπτυχθεί αισθητά σε μέγεθος. Μέσα από τη λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης , η οποία συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αντί για μία μεγάλη τομή που απαιτεί το ανοιχτό χειρουργείο, πραγματοποιούνται 3 ή 4 μικροτομές γύρω από το σημείο της διόγκωσης της κήλης.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση λαπαροσκοπίου, δηλαδή ενός μακρύ, λεπτού σωλήνα με κάμερα στο άκρο του. Το συγκεκριμένο όργανο εισάγεται μέσα από μιας εκ των τομών, επιτρέποντας στο χειρουργό να δει το εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Μέσα από τις υπόλοιπες τομές εισάγονται τα ενδοσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, και μέσα από την προβολή των χειρουργικών χειρισμών στην οθόνη, πραγματοποιείται η επιδιόρθωση της κήλης.
Αφού ο χειρουργός επανατοποθετήσει το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προβάλλει μέσα από την αδυναμία των μυών του κοιλιακού τοιχώματος πίσω στη θέση του, τοποθετεί ένα υλικό που ονομάζεται πλέγμα ώστε να ενισχύσει την πάσχουσα περιοχή. Το πλέγμα αυτό, που αποτελείται από συνθετικό υλικό, τοποθετείται στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος, στο σημείο όπου εντοπίζεται η αδυναμία που προκάλεσε την εμφάνιση της κήλης. Αφού πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση και σωστή συρραφή του, ενθαρρύνεται η παραγωγή ινώδους ιστού από πλευράς του οργανισμού, ώστε να επουλωθεί το σημείο και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μελλοντικών υποτροπών.
Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης προσφέρει σημαντικά μετεγχειρητικά οφέλη στον ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ήπιων αναλγητικών φαρμάκων. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση, καθώς μπορεί να περπατήσει και να σιτιστεί αυθημερόν της επέμβασης, ενώ λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Η ανάρρωση πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, με την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, εξαιτίας της διενέργειας μικροσκοπικών τομών, παρέχεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλες ουλές.